جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

تاریخچه گروه علوم دامی

به دنبال تأسیس دانشکده کشاورزی و دامپروری ارومیه (رضائیه) به عنوان اولین دانشکده­ی دانشگاه ارومیه در سال 1348، گروه علوم دامی با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی فعالیت­های آموزشی خود را جهت تربیت نیروهای متخصص مورد نیاز بخش علوم دامی کشور آغاز به­کار نمود. مقاطع کارشناسی ارشد رشته­ی تغذیه دام در سال 1382، رشته­ی ژنتیک و اصلاح نژاد دام در سال 1386، رشته فیزیولوژی دام در سال 1386 و رشته­ی پرورش زنبور عسل در سال 1395و مقطع دکتری تغذیه­ی دام در سال 1391 راه اندازی شدند. در حال حاضر، علاوه بر فعال بودن دوره كارشناسي علوم دامی 4 گرايش "تغذیه دام"، "ژنتیک و اصلاح نژاد دام" و "فیزیولوژی دام" ، "پرورش زنبور عسل" در مقطع كارشناسي ارشد و 1 گرايش "تغذیه دام" در مقطع دكتري فعال مي‌باشند.

اهداف آموزشی و پژوهشی گروه علوم دامی

این گروه در مقطع کارشناسی نیروهای متخصص مورد نیاز بخش دامپروری کشور تربیت می­شوند. در این گروه آموزشی دانشجویان با دروس مرتبط با رشته شامل تغذیه، ژنتیک و اصلاح دام، فیزیولوژی، اصول بهداشت و بیماری های دام و طیور، ساختمان ها و تجهیزات و مدیریت پرورشی، آشنا می­شود. فارغ التحصل­های این مقطع تحصیلی قابلیت ­های علمی لازم را جهت ورود به حرفه­ی پرورش دام و طیور و مشارکت در بخش­های اجرایی کشور به عنوان کارشناسان صنعت دامی کشور و نیز ادامه تحصیل در مقاطع علمی بالاتر را کسب می­کنند. این گروه در مقاطع کارشناسی ارشد با ارائه دروس تخصصی مربوطه با گرایش­های تغذیه، ژنتیک و اصلاح، فیزیولوژی و زنبورعسل امکان تعلیم کارشناسان ارشد با گرایش تخصصی جهت جذب در مراکز پژوهشی و آموزشی و نیز کارشناس ارشد در واحدهای اجرایی و تولیدی کشور را فراهم می نماید. پذیرفته­شدگان مقطع دکتری این گروه در رشته­ی تغذیه (دام و طیور) با گذران دروس تخصصی و مشارکت در طرح­های پژوهشی گروه قابلیت جذب در مراکز آموزشی و پژوهشی کشور به عنوان هیأت علمی و واحدهای اجرائی کشور را کسب می­کنند.

اعضای هیات علمی گروه علوم دامی

در حال حاضر گروه علوم دامی 10 عضو هیات علمی شامل 1 استاد، 3 دانشیار و 6 استادیار دارد که در زمینه­ های تغذیه­ ی نشخوارکنندگان و طیور، ژنتیک و اصلاح نژاد دام، فیزیولوژی دام و زنبورداری مشغول به کار هستند.

امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی گروه آموزشی علوم دامی (مزرعه­ای و آزمایشگاهی)

I. ایستگاه آموزشی و پژوهشی گروه علوم دامی شامل

- بخش دامپروری

این بخش دارای یک واحد گاوداری شیری به ظرفیت 80 راس با 4 راس گاو فیستولا دار جهت کارهای پژوهشی و یک واحد پرورشی بز و گوسفند به ظرفیت 250 رآس برای اهداف آموزشی و پژوهشی، است.

- بخش طیور

این بخش دارای یک واحد آموزشی و پژوهشی مرغ گوشتی به ظرفیت 2000 قطعه (چهار سالن به ظرفیت هر کدام 500 قطعه)، یک سالن پرورشی مرغ تخمگذار به ظرفیت 8000 قطعه و یک سالن پرورشی بلدرچین به ظرفیت 1600 قطعه است. همچنین دو دستگاه جوجه کشی با ظرفیت 6000 تخم و یک سالن برای جوجه یک­روزه­های بلدرچین به ظرفیت 2000 قطعه وجود دارد.

- بخش زنبور

این بخش دارای یک واحد آموزشی و پژوهشی با 30 کندوی زنبور عسل و تجهیزات جانبی مورد نیاز پرورش زنبور عسل است.

II. آزمایشگاه­های گروه علوم دامی:

- آزمایشگاه های تغذیه دام،

- آزمایشگاه ژنتیک و بیوتکنولوژی